Озеленяване
Дъх на Градина
Проучване - Концепции - Проектиране - Узаконяване - Изпълнение - Поддръжка - Консултации

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

ландшафтна архитектура

Поддръжка

Създаване

Галерия

Фирма за Озеленяване

Търсете ни на тел:
0885 955 513

==============
ЦЕНИ И ОФЕРТИ
==============

.

 
Озеленяване на прозорци

Хората, които обичат цветя, но нямат двор, градина или балкон, където да отглеждат своите любимци, често се ограничават в подреждането на растения в помещенията на жилището си. Само през лятото си позволяват да изнесат някое сандъче на перваза на прозореца. Към тези хора отправяме апел да излязат от рамките на обичайното, да развихрят въображението си, като озеленят по оригинален начин отворите и фасадите на сградата, която обитават.

...............


На първо място е необходимо прозорците да имат поне 15 сантиметров корниз, където да поставят сандъчетата. Те трябва да се стабилизират с лек ажурен парапет от една шина или с летвички, които се закрепват посредством винтове към рамката на дограмата. При по-широки прозорци е наложително да се поставят и допълнителни вертикални укрепители на известно разстояние един от друг. При положение, че корнизът е твърде тесен (под 15 см), си купете специални телени поставки за сандъчета, които се монтират към стената. С тяхна помощ може да украсите с цветя не само пространството, непосредствено под прозореца, но и други места по фасадата. Не забравяйте, обаче, че трябва безпроблемно да достигате до тях, за да ги поливате и полагате необходимите грижи. След като сте установили местоположението на съдовете, предстои истинската творческа работа. Помислете какви растения да изберете, какви обеми и драпировки желаете да получите от тях. За озеленяването на прозорци са подходящи ампелни (висящи) растения, комбинирани с изправени едно- или двугодишни видове и тревисти лиани. Стремете се цветята да са засадени по такъв начин, че тези които са от външната страна (на лицето на фасадата) да падат свободно и да закриват съдовете. Близо до страничните рамки на прозорците опънете тънки въженца, поцинкована тел или изолиран кабел, тръбички или дървени летви, поставени във вертикални редове или в мрежа, по които да пуснете увивни и катерливи лиани. Възможностите са много - лианите могат да обрамчват прозореца само отстрани, да формират правоъгълна рамка или красива цъфтяща арка. А ако над прозореца прикрепите ажурна метална конструкция, около която да се обвие растителност, ще получите зелена козирка. Важно е правилно да изберете материала и вида на опората. В зависимост от начина на прикрепване лианите биват увивни, катерливи и пълзящи, и от това трябва да се ръководят предпочитанията ви.
Увивните лиани се усукват под формата на спирала около подпората. За закрепването им ползвайте алуминиеви тръбички, опъната тел или шнур с дебелина около 3-4 мм, ако са тревисти; и вертикални елементи с дебелина 1-1,5 см, ако са храстовидни. При по-дебели (от диаметъра на увиването на стъблото) опори растението се свлича. Някои от лианите, като грамофончето (Ipomea) и граха (Pisum) не се задържат на метални конструкции. Затова е хубаво предварително да се консултирате относно вида и материала на опората, която ви е необходима. За озеленяване на прозорци използвайте тревисти лиани: грамофонче (Ipomea), поветица (Convolvulus), тунбергия (Thunbergia), цветен боб (Phaseolus), калистегия (Calistegia).
Катерливите лиани се придържат посредством специални приспособления - мустачки, адвентивни коренчета или завиване на листната дръжка. За тях са нужни гъсти метални опори, мрежи или дървени решетки. Тези конструкции се стабилизират към стената на фасадата с помощта на стоманени скоби, които най-често се бетонират. Така ще имат относителна устойчивост и срещу силен вятър. Между опората и стената се оставя разстояние около 10 - 15 см, за да може растението да се "покатери". Катерливи лиани, подходящи за украсяване на прозорци са латинката (Tropaeolum), грамофонче (Ipomea), ароматен грах (Lathyrus), кобея (Kobaea), момордика (Momordica), бриония (Bryonia).
Пълзящите лиани се прилепват с помощта на вендузки (прикрепителни дискове по краищата на мустачките или адвентивните коренчета). Те не се нуждаят от опори, а сами се прикрепват към малките грапавини и пукнатини. Такива са партеноцисус (Parthenocissus), бръшлян (Hedera), текома (Tecoma). Използват се предимно за драпиране на калкани, като дават гъсто и равномерно покритие от листа. Не е уместно да се прилагат при озеленяване на прозорци - разрастват се силно и обхващат цялата стена.

...................


съндъчета на балкона - стъпка по стъпка: Тук
Покривни градини - Покривно озеленяване – все още малко популярно у нас може да стане част и от нашето ежедневие. [...още]

Дъх на Градина