Дъх на Градина
Проучване - Концепции - Проектиране - Узаконяване - Изпълнение - Поддръжка - Консултации


Зелените покриви или островите на небето


В съвременните градове, където темповете на строителството могат да се мерят със скоростта на състезател от формула 1, не остава много място за зелени площи. Всяка педя земя в огромните мегаполиси е ценна и скъпа, но растителността – тази, без която бихме ходили по улиците с кислородни бутилки, е безценна. Ние зависим от нея, не можем без нея. Често обаче създаването на паркове или градинки в централните градски части е невъзможно – всичко е застроено или предвидено за паркинги. Това звучи обезсърчително!? Е, напоследък, дори и у нас, станаха популярни озеленените покриви. Всички тези на пръв поглед безумни мечти за френски градини, перголи и басейни, английски поляни и японски кътове – оазиси сред градската джунгла върху покрив, са напълно възможни. Тези острови с растителност сред морето от бетон и стъкло ни спасяват във всякакъв смисъл. Те обогатяват гледката, успокояват погледа с меките си тонове, а човек, попаднал в такова кътче се изненадва от релаксиращото му въздействие. От друга страна покривното озеленяване е прекрасен начин за замаскиране на непривлекателни площи – подземните паркинги и гаражи. Озеленените покриви имат и икономически предимства: по-дълъг живот на хидроизолацията, по-добра топлоизолация и шумоизолация, т.е. по-голяма енергийна ефективност и качество на строителството - средства, които се възвръщат в последствие.

Произходът на покривното озеленяване се свързва с „ Висящите градини на Семирамида”, които съществували през 600 г.пр.н.е. Те представлявали пищно озеленени тераси и са известни като “седмото чудо на света”. Според преданието могъщият цар на Вавилон се оженил за мидийска царица, наречена Самурамат. Младата съпруга била дълбоко привързана към родните места и дълго тъгувала за прекрасните планини, покрити с разкошна растителност. Опасявайки се за здравето й, царят заповядал на робите да построят изкуствени планини и да сътворят на тях невиждани градини. Тук били донесени най-прелестните дървета, храсти и цветя от бреговете на Каспийско и Средиземно море и Персийския залив. Разположили ги както са расли в родината си: видовете от низините – на долните тераси, а високопланинските – на горните тераси, в огромни своеобразни саксии между каменните блокове и в кухи колони. Каскади и фонтани освежавали знойния въздух. Цъфтящи растения омайвали с красота и великолепни аромати. Покривното озеленяване се свързва и с култа към финикийския бог Адонис – символ на кръговрата, на разцъфтяването и повяхването в природата. Той умирал ежегодно и бил погребван на покривите на домовете, затова покривите и балконите е трябвало да бъдат украсени с растения. По терасите били наредени глинени съдове с бързо растящи и бързо увяхващи цветя. Празникът на Адонис бил почитан в императорски Рим и в Гърция.
През Ренесанса покривното озеленяване продължило съществуването си – много от покривите в ренесансовите вили и дворци в Италия и Германия са представлявали градини с богати колекции от чуждоземни растения.
С появата на стоманобетона покривното озеленяване се разпространява масово в Западна Европа, САЩ, Япония, Австралия и Канада. Покривите на жилища, хотели, промишлени сгради, офиси, болници, музеи, подземни и надземни паркинги започват да се превръщат в красиви градини.

В съвременните условия покривното озеленяване се изгражда върху предварително изчислени за повишеното натоварване конструкции. Върху старите сгради, които не са конструктивно оразмерени, би могло да се създаде естетично озеленено кътче с помощта на кашпи и инертни материали. Това обикновено се прави по балкони, тераси, част от покриви и е разновидност на покривното озеленяване. Във всички случаи, сградите, върху които ще има покривна градина, трябва да бъдат специално конструирани или адаптирани да издържат по-голяма тежест.

У нас типични покривни градини се изграждат предимно по покриви на хотели и административни сгради. Масово се озеленяват покривите на подземните паркинги и гаражи. Рядкост са озеленените покриви на частни домове. Фирмите, които предлагат качествени изолации за покривно озеленяване са все още твърде малко, а материалите все още скъпоструващи. Вероятно затова средностатистическият потребител гледа с недоверие на покривното озеленяване. Въпреки това, бих дал оптимистични прогнози за развитието на покривното озеленяване в България. Има голям интерес сред съдържателите на хотели, големи фирми също се стремят да организират спокойна и зелена среда за отмора на своите служители по терасите и покривите на административните сгради. Не е малък интересът и на частни лица, особено за превръщането на големи балкони и гаражни покриви в красиви градини.

В големите градове – мегаполиси в САЩ, Канада, Япония, Австралия, както и Западна Европа, покривното озеленяване е масово явление. С особена популярност се отличават покривите-градини на небостъргачите в Ню Йорк. По тях има дори басейни, лятно време се откриват свръх изискани барове, понякога се изнасят и концерти – Боб Дилън изнесъл първия си концерт именно на такъв озеленен покрив. Привилегия е да живееш в надстройка наречена „пентхаус” – малка къщичка, кацнала на покрива на небостъргача, сред зеленината на гъстата растителност. Манхатънските хотели са наясно с несравнимата примамливост на „ висящите градини” и хотели като „Пининсюла”, „Паркър меридиан” и „Плаза” предлагат пищни апартаменти сред зеленина срещу 2500 – 3000 долара на вечер. Лейди Ди и Елизабет Тейлър често отсядали там. Предприемачите са наясно с несравнимата примамливост на тези висящи градини, предлагайки неповторими гледки от висотата на небостъргачите. Тези редки кътчета навръх градския световъртеж спотайват едно привилегировано изкуство да се живее почти сред природата.
Bookmark and Share
Покривни градини, Зелени покриви
Покривно озеленяване – все още малко популярно у нас може да стане част и от нашето ежедневие. Произходът на покривните градини ни връща хилядолетия назад във Вавилонската империя...

Дъх на Градина