Озеленяване
Дъх на Градина
Проучване - Концепции - Проектиране - Узаконяване - Изпълнение - Поддръжка - Консултации

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Ландшафтна архитектура

Създаване на Градини

Фирма за Озеленяване

Търсете ни на тел:
0885 955 513

==============
ЦЕНИ И ОФЕРТИ
==============

.

 

 
Поливна система
Водата един от най-важните фактори на околната средата. Ето защо, една изкуствено създадена градина се нуждае от редовни поливки за да бъде тя жива и здрава.
Поливна система

Автоматизираните поливни системи предоставят едно интелигентно и икономично поливане. Чрез използването им осигурявате на всички растения в градината необходимия воден режим. Ще полеете точно толкова, колкото е необходимо и по този начин няма излишно да хабите вода. Ще отпадне опъването на маркучи, пръскачки, пръскането на изпускащи кранове и т.н. Но най-вече, ще сте сигурни че градината ви няма да изсъхне през вашата отпуска, когато ви няма у дома и няма кой да полива.

Марки поливни системи:

На Българския пазар се срещат няколко марки поливни системи. Като най-реномираните са:


Проектиране:

Всеки двор, градина, парк е със своя специфика като размери, видове растения, почви, водоизточници и т.н. Именно за това трябва предварително да се сметне, изчисли, преброи всичко. По този начин си изясняваме от какво и колко ще се нуждаем и в зависимост от дадените условия преценяваме водния дебит, разположението на разпръсквачите, типовете и разпределението на тръбите, избора на програматор.


Компоненти:

Компонентите се разделят на две : частите от професионалната автоматизирана поливна система и останалите тръби, муфи, фитинги, които са общи за всички и се набавят от всеки ВиК магазин.

1. Програматор. Различните програматори варират от най-опростената форма с батерии и едно копче за старт и стоп, до сложен компютър, управляващ над 100 кръга поливни разпръсквачи.

2. Потъващи разпръсквачи (роторни и дефлекторни).Тяхното разнообразие също не е малко. Те са предназначени да пръскат на различена дължина, радиуси, височини.

Освен това се регулират и допълнително с различни дюзи.

3. Магнит-винтили (Електромагнитен клапан). Това са крановете на водопровода. Те пускат и спират водата в зависимост от командата на програматора.

Обикновено те са под земята в шахта.

4. Датчик за дъжд. Е, разбира се, когато вали дъжд е неуместно и да се полива. Този атрибут прави именно това. Изчислява количеството дъжд и ако е достатъчно съобщава на програматора и той издава заповед разпръсквачите да не пръскат( не е точно така де, но това обяснение ми харесва, а иначе просто прекъсва връзката). Има два типа: едни с "конец", който от влагата се огъва и прекъсва връзката и с чинийка, която се пълни с вода и като се напълни една жичка се озовава във вода и прекъсва връзката.

Освен за дъжд има датчици за силен вятър, студ и т.н.

5. Тръби, муфи, колена, фитинги. Това са обикновените ПВЦ тръби и техните приложения, осигуряващи подземната връзка с всички тези аксесоари. Те изграждат самия водопровод.

6. Капково напояване. Освен с разпръсквачи, които поливат най-вече тревните площи и ниските храсти, за една градина е нужно и капково поливане, което осигурява вода за по-големите храсти и дървета, като и за саксиите по балкона и терасата. То е в два варианта: от една основна тръба излизат малки маркучета с дюзи накрая или направо от основния маркуч, пробит по специфичен начин, капе водатата.

Монтаж:

1. Първо се изкопават каналите на 30 см под земята, за да се монтира подземния водопровод, състоящ се от тръбите, свързващи магнит-винтилите с разпръсквачите. В зависимост от дадения терен се ползват различни муфи, колена, водоземни скоби.

2. В някой скътан ъгъл се монтират и магнит-винтилите в шахта.

3. Монтаж на различните разпръсквачи.

4. Монтира се и програматора.

5. И не забравяйте датчика за дъжд, че да не ни се смеят комшиите

От показаното тук може да добиете представа какво е автоматизираната поливна система. Но за самото инсталиране е добре да се свържете със специалисти, тъй като инвестицията не е малка, а рискът от грешки е голям.


Bookmark and Share

Дъх на Градина