Озеленяване
Дъх на Градина
Проучване - Концепции - Проектиране - Узаконяване - Изпълнение - Поддръжка - Консултации

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

ландшафтна архитектура

Поддръжка

Създаване

Галерия

Фирма за Озеленяване

Търсете ни на тел:
0885 955 513

==============
ЦЕНИ И ОФЕРТИ
==============

.

 
Хортензия (Hydrangea)

Много красота, хармония и естетически вкус е вложила природата в старомодната и романтична Хортензия. Преселник от Източна Азия и Америка преди повече от три века, тя се е настанила в почти всички градини на Европа. Трудно можем да си представим английска градина без това прекрасно растение. Успешно се отглежда и във Франция, Италия, Германия и др. Хортензията отдавна си е намерила и своето място в Българските градини и е станала една от любимките те ни.
Хортензията(Hydrangea) спада към семейството на каменоломките (Saxifragaceae). Родът наброява 35 вида. Познати са и много разновидности, които могат да задоволят и най-изискания вкус. Латинското наименование на рода произлиза от гръцки “hydor”-вода, “aggeion”-съд. Народното име е получила в чест на мъжествената Хортензия Лепот, извършила околосветско пътешествие.

Хортензиите са листопадни, едролистни, декоративни храстчета и лиани, по-рядко - неголеми дръвчета. Тя притежава многочислени цветчета, събрани в големи топковидни съцветия, оцветени в различни ярки цветове: розово, червено, бяло и даже синьо. Едно от преимуществата на красивите цветове е това, че по принцип те са многотрайни.

Много лесно може да промените цвета на притежаваната от вас хортензия и да я обагрите в синьо, например. Нужно е само да добавите към водата амоняк. Количеството за три поливания е една супена лъжица, която трябва да се раздели пропорционално. Но трябва да се знае, че белите хортензии не се оцветяват.Най-разпространените разновидности на хортензията са 12, като с бял облик и със ситни цветчета е Дървовидната хортензия (H. arborescens). Това е северноамерикански храст, висок един рядко два три метра. Листата му са едри (до 20 см), овални, отгоре ярко зелени, а отдолу сиво-синкави. У нас в по студените райони понякога премръзва, но с настъпването на пролетта бързо се възстановява и след това обилно цъфти. В по-топлите райони може да страда от недостиг на влага. 

Едролистната хортензия (H. macrophylla) е родом от Източна Азия (Китай и Япония).Тя принадлежи към числото на най-разпространените градински растения в света. Отнасят се към бързо растящите видове, като в родината си достигат височина 4м., но придвижвайки се на север намаляват размера си до 1,2м. Плътните яркозелени блестящи листа обилно покриват гъстото храстче. Големите (до 20см.), плътни, топковидни съцветия обикновено биват розови на слабо алкална почва, а на кисела – небесносини. Рядко се срещат и бели. Има много форми, а също така и хибриди хортензии със заострени съцветия.

По-рано се смятало, че това растение може да расте само в топлите краища, но с усилията на ентусиасти любители то достига и по-северни места, където задължително трябва да бъдат покривани през зимата. Този вид е подходящ и за отглеждане в саксия. Ако вие сте си купили такава хортензия за вашата градина не се страхувайте да я засадите в земята.

Киселата почва за нея може да подготвите донасяйки земя от блатисто място. Желателно е периодично да подхранвате храстчето. Обаче през есента отново трябва да го сложите в саксия и преди първите застудявания да го внесете на терасата или в стаята, а от ноември да го държите в мазето при температура 5-6?С и рядко да ги овлажнявате. Листата падат – хортензията ”почива”.

През февруари ги поставете на прозореца и започнете да ги пръскате и поливате. През май вие ще получите големи съцветия и може отново да ги насадите в почвата. Растението отлично понася пресаждането по време на цъфтеж, естествено с туфа земя. И не забравяйте да го поливате от душа.

Хортензия хетеромала (H. heteromalla, H. bretschneideri). В родината си, Северен Китай, израства до 3м. А в нашите градини обикновено достига от 0,5 до 2м. Много оригинални съцветия (10-15см.), които изцяло са разположени на зелени “платформи”, като белоснежни пеперуди. По-късно техните крила стават розови или пурпурни. Листата (до 12см.) са яйцевидни и тъмнозелени. Естествено този вид не е привлекателен за градинарите, както останалите, но любителите на тънката игра с природата го ценят високо. Тази хортензия е най-сухо и студоустойчива сред своите сестри. Цъфтежът завършва през август и отивайки към есента надземната част напълно отмира, под снега тя зимува и на пролет храстът бързо се възстановява. В сухото лято се нуждае от поливане.

Друг интересен вид от Япония, Китай, и Южен Сахалин, където често има вид на дърво високо до 10м. е Метловидната хортензия (H.paniculata). В нашите условия този едър храст израства от 2 до 5м. Интересна хортензия е Опашатата или Лазещата хортензия (H.petiolaris, H scandens). Тя представлява лиана, която се издига нагоре по стволовете на дърветата до височина 25м. С редки, бели или бяло розови съцветия. Благодарение на многото въздушни корени лианата се задържа за кората на дърветата, стени и стълбове. Без опора тя се стелe по земята.

В нашите паркове и градини освен изброените видове, могат да се срещнат и Трионовидната(H.serrata), Бодливата(H.aspera), Дъбовидната (H.quecifolia) хортензия, както и техните различни форми.За да имате успех в отглеждането на хортензията е нужно да спазите няколко ценни съвета:

Най-доброто място за цветето е на шарена или плътна сянка. Добре е то да е разположено на по-празно пространство, тъй като хортензията не е сред видовете, които се задоволяват с педя земя. Колкото повече въздух има около нея, толкова по-красиви и по големи ще бъдат цветовете й. Сред основните изисквания при отглеждането на такова растение е редовното и обилно поливане. По листата лесно ще познаете дали хортензията има нужда от още вода. Те са зелени само ако влагата им е достатъчна. Едва когато растенията остареят, те започват да жълтеят естествено. При топли времена е добере листата да бъдат оросявани с вода. Идеалната почва за това растение е киселата почва (pH около 5,0). Варовитата почва е противопоказна. Богатата плодородна почва плюс регулирано подхранване е залог за добро израстване и обилен цъфтеж.

Хортензията се размножава по всички известни способи, но най- общодостъпно и популярно е чрез вкореняване на резници. Просто отчупете младо клонче около 6-7см. Премахнете от него големите листа и го поставете във вода и след три седмици вече ще е пуснало коренчета. Добре е към водата да се добави малко дървесна пепел, за да се предотврати загниване.Влияние на хортензията на атмосферата в къщи
В облика и характера на хортензията се съединяват маниерите на въздушните Везни и земната Венера. Растението изглежда истински здравеняк, украсен с големи цветове,- това ясно проявление на земната Венера, веднага заявява за своите потребности: земя – суха, жадна за стихия, за това хортензията изисква обилно поливане. На нея също и е нужна прохлада. Това вече е “глас” на въздушните Везни. Любовта към влагата и прохладата говорят за емоционален, но лек характер, даващ на хортензията способност да прочиства в пространството около себе си енергията от тежки емоции и чувства: завист, ревност, презрение и лошо настроение. Облекчаващото действие на хортензията се оказва полезно за всеки дом, защото нито един човек не е застрахован от лошо настроение.

Влияние на здравето
Благодарение на силната земна Венера - планетата на красотата и чувствените удоволствия – Хортензията помага на човек да направи красиво своето тяло. Ако в домът има такова растение, домочадието лесно ще се отказва от сладката и тлъстата храна, от тестените продукти

Влияние на емоционалното състояние
Земно въздушната хортензия се оказва доста полезна и за тези, които “витаят в облаците” нямат практическа жилка, много, но без резултатно се суетят, и за тези, които здраво са стъпили на земята, не повдигат глава на горе. Хортензията уравновесява в човека земната практичност и въздушните мечти

Мартин Р. ВарсаноДъх на Градина